I AM NOT MY BODY # 4 | Napoleon
For English CLICK HERE
IDENTITEITSVERANDERING
Hoewel de hand-in-de-jas-pose in de achttiende een populaire houding was, heb ik voor dit werk de theorie aangenomen dat Napoleon veel maagproblemen had. Je ziet hem daarom van de pijn. in zijn maagstreek knijpen.
ZOETEKAUW EN LITTEKENS
Napoleon hield van eten en snoepte graag. Zo dronk hij in de nacht graag chocolademelk. Ik heb hem daarom een ietwat mollig lijf toebedeeld. Op zijn lichaam zie je verder de nodige schrammen en littekens die hij heeft opgelopen in zijn oorlogsverleden.
Original paining:
N. Bonaparte in his study at the Tuileries
Jacques-Louis David | 1812
AANKOPEN
Deze reeks wordt in een gelimiteerde oplage van 17 exemplaren vervaardigd. Wilt u dit werk, of de gehele reeks aankopen, dan is dit nog mogelijk. Klik op onderstaande butten 'bestellen' voor meer informatie.
BASISCONCEPT
ONS LICHAAM
Het eerste wat opvalt in deze serie van zes werken, is dat de mensen op deze wereldberoemde schilderijen zoals het Melkmeisje van Vermeer, bloot zijn. Doordat deze iconische persoonlijkheden naakt zijn, zijn ze deels ontdaan van hun persoonlijkheid en zie je plotseling ‘gewone’ mensen van vlees en bloed. Desondanks vertelt de titel een andere boodschap over het lichaam. De titel is dan ook het uitgangspunt om deze werken te creëren, en is essentieel voor de boodschap:
I am not my personality
I am not my body
I am Spirit
ONEINDIG BEWUSTZIJN
ONTSTAANSGESCHIEDENIS
De serie ‘I am not my body’ is ontstaan dankzij een uitnodiging die ik kreeg om deel te nemen aan een expositie met het thema ‘naakt’. Dit dwong mij om na te denken over dit onderwerp dat mij aanvankelijk niet inspireerde. De enige, zinvolle weg die ik wilde inslaan was om de ‘naakte waarheid’ te vertellen. Wie zijn wij in wezen werkelijk: wij zijn niet het lichaam, wij zijn geestelijke energie.
De vraag hoe ik het fenomeen ‘Geest’ kon verbeelden binnen het thema naakt, hield me maanden bezig. Uiteindelijk was het een ingeving die ik kreeg, vlak voordat ik insliep: Wereldberoemde schilderijen ontdoen van hun kleding, en daarmee van een stukje van hun identiteit. Tot mijn verrassing vond ik op internet geen vergelijkbaar concept.
SCHILDEREN MET PIXELS
Met veel geduld en precisie heb ik deze reeks op de computer in Photoshop gemaakt. Dit deed ik o.a. door het opbouwen van tientallen lagen over elkaar. Het is dus digitaal handwerk op pixelniveau. De prints met hoogwaardige inkten zijn op speciaal papier gedrukt en lijken ambachtelijke olieverfschilderijen. Wanneer je naar deze blote meesterwerken kijkt, zullen de originele schilderijen daarna een heel andere emotie oproepen.